Skip to main content
Editorial

5 raons per les que estimen els nostres néts

Segur que, si sou avis pensareu, “Només cinc? Si se me n’acudeixen cinc mil!

Estic plenament d’acord. Comencem per aquests cinc. Celebrem-los i si vols, afegeix a l’apartat de comentaris quants se te n’acudeixen a tu.

L’amor als néts és una experiència única, profundament gratificant i significativa. És evident que estimem els nostres néts de manera diferent de com estimem els nostres fills. No és més amor ni menys amor, només és diferent. Sospito que en part és perquè, a mesura que envellim i madurem, veiem el món d’una altra manera.

Cada néta, cada nét és únic i els hem d’estimar a cadascú en el llenguatge en que ells entenguin l’amor. Així no només els estimarem sinó que ells se sentiran estimats.

Jo tinc 6 néts. A un li encanta el futbol; a un altre el bàsquet; a una altra el voleibol; a un altre llegir; a una altra ballar; a un altre cantar; a un altre cuinar, etc. Tots són diferents. És divertit veure què els agrada i què no i les seves raons particulars. Cada persona que s’hi acosta els veu d’una manera diferent. Alguns diran que s’assemblen a la mare, altres al pare, als seus avis materns o paterns. Altres juraran que s’assemblen més a algun parent perdut fa molt de temps del que els seus pares ni tan sols n’han sentit a parlar. No importa.

Algú ha dit: “Els nostres néts són perfecció portada del Cel en ales d’un àngel.”

A continuació et presento algunes de les meves cinc raons per les quals experimento un amor especial cap als néts. 

  1. Vincle emocional únic.- El llaç entre avis i néts és únic i molt especial. Sentim un amor incondicional i profund cap a ells. Em deia recentment una de les meves filles: “els pares ens estimeu, molt però esteu enamorats dels vostres néts.” No li trec la raó. Els néts representen la continuació de la família i la connexió entre generacions. La seva presència proporciona i crea un vincle emocional difícil d’explicar i un llaç afectiu que transcendeix en el temps i enforteix la unitat familiar.
  2. Alegria i vitalitat – Els infants aporten, en general, una energia natural desbordant i una alegria contagiosa. La presència dels néts il·lumina la vida dels avis, proporcionant moments de rialles, jocs i diversió que contribueixen a un ambient positiu i enriquidor. Interactuar amb la seva espontaneïtat i de vegades amb la seva innocència porta consol i felicitat als avis.
  3. Suport i cura – Els avis sovint brindem un nivell addicional de suport i cura als néts. Ja sigui oferint ajuda en la cura diària, sent una presència constant a les seves vides o brindant orientació emocional i espiritual. I això, els néts ho noten i agraeixen. Els avis juguem un paper crucial en el benestar dels néts.
  4. Oportunitat de crear records duradors – Els avis tenim la possibilitat de ser part integral dels records i experiències formatives i vitals dels néts. Qui no recorda alguna història explicada pel seu avi; d’algun menjar especial de la seva àvia, o d’alguns moments feliços a casa? En compartir temps junts, ja sigui en vacances, celebracions o temes quotidians, es creen records duradors que enriqueixen la vida de les dues generacions. Tenim un paper fonamental en transmetre creences, valors i tradicions, permetent als néts aprendre de les experiències de vida de la seva gent gran.
  5. Renovació de la joventut: La interacció amb els néts pot aportar una sensació de renovació i vitalitat a la vida dels avis. Participar en activitats, jocs, veure i explorar el món a través dels ulls dels néts pot portar una frescor i energia que rejoveneix els avis, permetent experimentar la vida d’una manera nova i emocionant.

En conclusió, l´amor pels néts és multifacètic i es basa en connexions emocionals úniques. Es nodreix de l’alegria compartida, de la connexió emocional expressada, de la transmissió evident i honesta dels nostres valors i de la nostra fe, i tenir així la possibilitat d’influir positivament en les vides de les generacions futures.

Estimar els néts intencionalment i incondicionalment està vinculat, molt sovint, a la satisfacció de veure créixer la família d’una manera sana i sòlida i contribuir així al llegat familiar. L’amor no fa mal a ningú. Mai estimem ni estimarem massa.

“L’amor és el millor regal que una generació pot deixar-ne una altra.”

“Que l’amor sigui sense fingiment… Estimeu-vos els uns als altres amb un afecte genuí.”

Apòstol Pau (Rom. 12.9,10)

 

Nota: Quines són les vostres raons principals per estimar els vostres néts?

Comparteix-nos-les, si us plau…

Víctor Miron

Orientador Familiar. Màster en Educació Familiar. Nascut a Barcelona, ​​casat, té 3 fills i 6 néts.

Deixa una resposta