Skip to main content
Editorial

Avis a la distància: Desafiaments i oportunitats

Ser avi és una experiència meravellosa que permet compartir el teu amor i saviesa amb les noves generacions. No obstant això, la distància física pot presentar un gran desafiament per mantenir un lligam fort amb els teus néts. A l’era de la globalització i la mobilitat, ser avis ha pres una nova dimensió.

Moltes famílies es troben disperses per diferents ciutats, països i fins i tot continents, la qual cosa planteja un dilema significatiu per als avis que volen mantenir-se involucrats en la vida dels seus néts. Tot i això, aquesta distància també obre portes a noves oportunitats per mantenir i enfortir els llaços familiars de maneres creatives.

Desafiaments de la distància

Uns dels desafiaments més grans que enfronten els avis a llarga distància és la falta de contacte físic. Les interaccions cara a cara, les abraçades i la simple presència són aspectes fonamentals en la relació entre avis i néts. La manca d’aquests moments pot generar sentiments d’aïllament i de tristesa tant pels uns com pels altres. A més, la distància dificulta la participació en esdeveniments importants, com ara aniversaris, presentacions escolars i altres celebracions familiars. Per exemple, Maria i Joan, avis de tres néts que viuen a Austràlia, han expressat com és de difícil no poder assistir als concerts de música i partits de futbol dels seus néts, esdeveniments que són moments importants en la vida dels petits i dels avis.

A continuació, et presento algunes oportunitats de connexió i exemples per ser un avi a distància de manera efectiva i significativa:

Oportunitats tecnològiques.

Afortunadament la tecnologia ha transformat la manera com les famílies poden mantenir-se connectades, sense importar la distància. Utilitza les vídeo trucades regulars per veure les seves cares, conversar i compartir experiències, els missatges instantanis, amb paraules d’alè, acudits o mems divertits, xats, jocs en línia i xarxes socials (com Skype, Zoom i WhatsApp, etc.), per mantenir una comunicació regular i compartir moments especials amb ells. Aquestes eines són essencials per veure i parlar amb els néts regularment.

Ana i Roberto, avis de dos néts a Alemanya, han creat una rutina setmanal de vídeo trucades on llegeixen contes als seus néts abans de dormir. Aquesta activitat no només els permet ser presents a la vida quotidiana dels seus néts, sinó que també crea un ritual especial que els nens esperen amb ànsies i il·lusió.

Aprofitem aquestes eines inavaluables per connectar amb els néts a distància i aprenguem tot allò que puguem per a la seva utilització. Siguem flexibles amb els horaris de les trucades de vídeo o les activitats en línia.

Mantenir-se al dia sobre les vides.

Els avis ens hem d’esforçar per mostrar interès genuí i mantenir-nos informats sobre la vida dels néts. Més enllà de les eines i estratègies de comunicació, demostrem interès en les seves vides personals. Preguntem-los sobre les seves classes, amics, hobbies i somnis Interessem-nos per les seves experiències i activitats. Celebrem els seus èxits acadèmics, esportius o artístics. Seguim les xarxes socials (amb el permís). Parlem amb els pares regularment. En fer això, els estem dient que, encara que lluny, seguim essent una part integral de les seves vides.

Ser mentors a distància.

 Oferim la nostra guia, suport i experiència per ajudar-los a prendre decisions, superar desafiaments i assolir els seus objectius. Compartim els nostres coneixements i habilitats en àrees com les finances, les relacions o la recerca de feina. El nostre compromís d’oferir suport emocional és crucial durant els moments difícils o quan enfrontin problemes a l’escola, en les seves relacions, o quan ho necessitin. Que sàpiguen que poden trucar o xatejar en qualsevol moment. Ser avi és una experiència meravellosa que ens permet compartir el nostre amor, saviesa i experiències amb les noves generacions. Tot i que la distància física pot presentar un desafiament per mantenir un vincle fort amb els néts, també ens obre davant nostre una finestra de noves oportunitats per mantenir els llaços familiars forts i significatius. Malgrat que hi poden haver moments de nostàlgia o de tristesa a causa de  la distància, hem de ser pacients i comprensius.

Si som avis cristians, tenim un plus. Sempre els podem cobrir a la distància amb les nostres oracions. Recomano anar a la secció de la nostra web: https://spavis.org/el-raco-dels-avis/avis-pregueu-per-mi/ on ​​presentem eines útils i pràctiques de com pregar pels nostres néts.

En conclusió, amb l’ús adequat de la tecnologia i un compromís emocional constant, els avis podem mantenir la comunicació a distància amb els nostres néts superant els desafiaments i les barreres físiques, usant solucions creatives al nostre abast per mantenir la connexió amb els nostres néts i seguir exercint el nostre paper vital a les seves vides.

Nota: Si ets avi a la distància, comenta’ns  com et sents, com et va i què fas?.

Deixeu-nos a continuació, si us plau, un comentari.

Víctor Miron

Orientador Familiar. Màster en Educació Familiar. Nascut a Barcelona, ​​casat, té 3 fills i 6 néts.

Deixa una resposta