Skip to main content
El meu nét i joTemes relacionats

Cocktail d’estiu: néts, avis i vacances

Les vacances són una oportunitat per reforçar la relació especial entre avis-néts i perquè tots dos gaudim d’uns moments de gran satisfacció i d’unes experiències inoblidables

Són molts els nens que a l’estiu passen uns dies amb els avis mentre els pares treballen o aprofiten per fer una escapada.

Amb l’acabament del curs escolar, sorgeix la pregunta clàssica i el dilema pels pares: Què fem amb els nens? El principal problema per a la majoria dels pares és que els horaris laborals no permetin la cura dels nens quan aquests acaben l’escola. Quines opcions tenen? Casals urbans, escoles d’estiu i un llarg etc. O la més socorreguda de totes: deixar-los amb els avis. Aquesta és una opció fonamental i un ajut inestimable en molts casos. Un cop més, els avis acudim com un salvavides. Molts són els avis que s’encarreguen dels néts,  i a l’estiu es converteixen, de facto, en segons pares, o en avis cangur. Molts avis tornen a tenir un nen a càrrec seu… encara que tots coincideixen que la situació és molt diferent: “No és el mateix tenir cura dels teus néts que dels teus fills”.

D’altra banda, els néts estan encantats de poder passar més temps amb els avis. Ens prefereixen a nosaltres més que a altres alternatives. Els avis som de vegades com a pares, de vegades com a amics i sempre defensors dels nostres néts. Per als nens, els avis reflectim una imatge d’amor diferent, ja que els néts ens donen a la gent gran l’oportunitat d’estimar més lliurement i de recarregar les fonts d’energia emocional. La relació avis-néts és una de les més gratificants dins de la família, i el millor moment per gaudir-ne és l’estiu.

Què aportem nosaltres als néts?

Passar les vacances al llarg dels calorosos dies d’estiu amb els avis, els aporta aventures que viuen i es barrejen amb moments per a les confidències i les anècdotes del passat. Aquests instants d’intimitat ajuden, entre altres coses, que els néts coneguin la història de la família. No oblidem que els avis som una font d’informació que uneix el passat amb el present. Els aportem afecte, complicitat, confiança, experiència, temps, moments divertits i involvidables, anècdotes, històries, valors familiars, bon rotllo, etc.

La cura dels néts és una tasca molt grata per a nosaltres, cosa que no treu que sigui físicament molt exigent quan són més petits i mentalment absorbent quan arriben a l’adolescència. Un gran benefici de la convivència entre néts i avis és que els néts aprenen a apreciar des de ben petits les persones grans.

Què ens aporten ells?

També hi ha avantatges per a nosaltres, els avis, de estar amb els néts. El contacte amb ells és molt enriquidor perquè ens fa sentir més vius, més útils, estimats i integrats. Ens estimula, ens obliga a mantenir-nos en una bona forma física i millorar el nostre rendiment cognitiu. Així mateix, ens entreté i veiem reduïts els nostres possibles sentiments de solitud, avorriment o tristesa.

A més, ens força a reciclar-nos per relacionar-nos amb els néts i estar al dia davant seu. Hem d’aprendre, entre altres coses,  a jugar als videojocs, a escriure un whatsapp o a enviar un correu electrònic, etc.

En definitiva, que els néts passin temps amb els seus avis en vacances és beneficiós per a tothom, evitant caure en la síndrome de l’avi esclau.

Finalment, us presentem alguns TIPS (de Montessori Village) que han de ser acordats amb pares, néts i avis abans de les desitjades vacances:

 • Indicar que hi haurà normes i límits, sense imposicions. Per exemple: que els néts poden ajudar a fer els llits, escombrar, fregar la seva habitació, etc.
 • Proposar activitats conjuntes. Si prèviament hem organitzat i pensat un llistat de les coses i activitats que es puguin fer amb els néts perquè no acabin apoltronats davant de les pantalles.
 • Dedicir un menú bàsic per esmorzar, berenar, dinar i sopar. Els nens poden cuinar amb els seus avis, participar a parar i desparar taula, anar al mercat a comprar els ingredients, etc.
 • Gestió d’emocions i de conflictes. Aquest serà el punt més controvertit, ja que per norma general, als avis ens costa gestionar emocions i traiem importància a les situacions. Acordar amb els pares com actuar en situacions delicades. En última instància, trucar-los.
 • Diàleg respectuós. El més important és que cal recordar que els avis sabem parlar i tractar els nens, els cuidem amb molt d’amor i afecte, i sempre volem fer el millor per a ells.

En conclusió, els avis oferim als néts una altra dimensió humana de la vida, altres formes d’aprenentatge boniques i que  permeten que els nostres néts les experimentin durant aquesta temporada, ja que l’estiu és el moment ideal per reforçar els llaços afectius entre els avis i els néts.

El temps de vacances és el temps dels avis i dels néts. Quin cocktail d’estiu!!

Aprofitem-ho bé. Bon estiu!

PUNT D’ACCIÓ:

T’animem a que ens diguis en la secció de Comentaris, les teves idees i les activitats que tens pensades per realitzar amb els teus néts durant aquest estiu. Això ajudarà a molts avis.

Víctor Miron

Orientador Familiar. Màster en Educació Familiar. Nascut a Barcelona, ​​casat, té 3 fills i 6 néts.

4 Comments

 • Manuel Victor Miron Pradas ha dit:

  Gràcies Víctor
  La meva dona i yo estem tenint un temps preciós amb la nostre néta de casi 2 anys, y amb la nova nét de 3 setmanes.
  Fem jardí y cuinan és tota una aventura.

  • Víctor ha dit:

   Gràcies Manel Víctor per el teu comentari. ens alegra molt que estiguis tant involucrat amb els teus néts petitons. Els avis deixem una petjada imborrable en les seves vides. Us animem a que divulgueu aquesta web entre altres avis.

 • Bon article i pràctic.

  • VICTOR MIRON ha dit:

   Gràcies Cesca. Això es el que busquem en aquesta web ser pràctics. Salutacions especials i bon estiu!!

Deixa una resposta