Skip to main content
Editorialretrovisor

Els Àvis i la Gratitud

By 30/11/2023gener 26th, 2024No Comments

La gratitud és vital en la dinàmica familiar i enforteix els lligams afectius entre els seus membres essent un dels reflexos més pràctics de l’amor a la família i en les relacions humanes.

La vida actual ens ha tornat mecànics i, en el pitjor dels casos, ens ha endurit, fent-nos més insensibles i més desagraïts. I això ho notem les persones grans.

Els avis tenim un paper especial a la vida dels nostres néts i sovint, som per a ells una font de gratitud profunda. La capacitat de ser agraïts té molt a veure amb el valor que en realitat donem a les persones i a les coses.

El gran escriptor anglès G. K. Chesterton va escriure una vegada:

“Es dóna gràcies abans dels àpats. Està bé. Però jo dono gràcies abans del concert i de l’òpera,  abans d’una obra i la pantomima, i dono gràcies abans d’obrir un llibre , i abans de dibuixar, de pintar, de nedar, de caminar, de jugar, de ballar i dono gràcies abans de posar  la ploma a la tinta per escriure”.

La gratitud és una actitud d’un cor agraït i la podem cultivar i expressar de moltes maneres a les persones que estimem:

  • Amb una paraula: GRÀCIES. Fomentar l’hàbit, simple però eficaç de mostrar estima en dir-ho. Dir gràcies de veritat, des del cor i en el moment oportú, pot desencadenar una cascada de benediccions i reaccions molt importants a les persones.
  • Una manera molt poderosa d’expressar gratitud és fer un servei desinteressat de suport i ajuda mútua dins de la família.
  • Una altra és celebrant les fites aconseguides i els èxits dels membres de la família.Reconèixer el treball dur, els esforços, la dedicació i els èxits personals crea un ambient d’estima.
  • Les festivitats, celebracions i ocasions especials a la família, com ara aniversaris i festes, són moments ideals per mostrar gratitud a través de regals, cartes i paraules d’estima, amb un petit detall que digui he pensat en tu.Mostra el teu agraïment a les persones que estimes amb una nota, amb un WhatsApp, una foto a Insta o Facebook, un Tik-tok, etc.
  • Amb mostres d’afecte sincer: abraçades, petons, carícies, dedicant temps als nostres.

Siguem agraïts. Començant pel nostre cònjuge si encara està amb nosaltres; amb els nostres fills, encara que potser ells no siguin tan agraïts amb nosaltres; amb els nostres estimats néts. Cerquem raons i maneres de gratitud. Quants motius hi ha cada dia!! Oi?

Expressem gratitud als nostres avis. Els avis ocupen un lloc especial a la vida de moltes persones, sobretot dels néts. La gratitud envers ells és el resultat de la influència positiva que tenen en la criança, el suport emocional, la transmissió de coneixements i valors i la generositat que mostren al llarg de la seva vida. Mostrar gratitud cap als avis és una forma bonica d’honrar el seu paper a les nostres vides i enfortir els llaços familiars.

En definitiva, la gratitud a la família contribueix a crear un ambient saludable, fomenta l’empatia i la connexió entre els seus membres i promou l’harmonia al si de la llar i així s’estableix una base sòlida per a les relacions familiars saludables.

Que la gratitud no només sigui un dia al calendari sinó una actitud de vida. Que també siguem agraïts a Déu per tot allò que Ell és per a nosaltres i tot allò que ens dóna cada dia per la seva gràcia.

“Sigueu agraïts en tota circumstància perquè això és el que Déu espera de vosaltres…” (Apòstol Pau) De ben nascuts és estar agraïts.

Per reflexionar:

Com a avis, com podem cultivar un esperit de gratitud a la nostra família?

i Quines iniciatives de gratitud podríem fer durant aquest mes?

Ens encantaria que ens escrivissis i ens diguessis algunes. Moltes gràcies!!

 

Víctor Miron

Orientador Familiar. Màster en Educació Familiar. Nascut a Barcelona, ​​casat, té 3 fills i 6 néts.

Deixa una resposta