Skip to main content
Editorial

Estiu: Avis i Néts

S’ha acabat el curs escolar. El seu final marca una fita important en la vida dels nens i de les seves famílies. És un moment de celebració pels èxits aconseguits, i potser de recollir algunes carabasses guanyades a pols. És també un temps de comiats als companys i professors i de donar la benvinguda a les merescudes vacances d’estiu.

Alhora, i com em deia recentment una mare: “comencen les vacances dels fills i s’acaben les meves”. Per a molts, la dinàmica familiar en temps de vacances d’estiu es torna complicada i de vegades insuportable, encara que estigui plena de situacions i experiències meravelloses que s’emmagatzemen en els nostres dipòsits de records i també de fotos en els nostres mòbils. Sona igual cada any, veritat?

Però, i per a nosaltres, els avis, què representa aquest temps? En general, els avis som els eterns cangurs dels dies que van entre el final de l’escola fins que els pares dels nostres néts comencen les vacances (al nostre país, sol coincidir amb el mes de juliol). Llavors els néts se’n van amb els seus progenitors. I nosaltres, els avis, a descansar per la porta del darrere, i si t’he vist, no me’n recordo!! Fins després Lucas, ens veiem al setembre.

Aquest període també representa una altra oportunitat única per passar temps de qualitat amb els néts. Amb l’agenda escolar i extraescolar ja superada, els nens tenen més temps lliure per gaudir d’activitats en família, podent crear moments compartits durant l’estiu que es convertiran en records inavaluables i que ells atresoraran en el futur.

El final del curs escolar i les vacances haurien de ser una altra ocasió d’or per donar-nos suport els uns als altres i treure el màxim profit per a la solidesa i felicitat de la nostra família. Aprofitem, doncs, al màxim aquest temps i gaudim de la companyia amb els nostres néts. Ells creixen. L’estiu passa. La vida segueix, però els records i les experiències viscudes queden gravades en la memòria de tots.

Una nota d’atenció per a aquests dies especials: Evitem l’excés de programes i activitats. No es tracta de omplir-los tot el dia. És important trobar un equilibri entre el temps en família i el temps individual. Assegurem-nos que els néts tinguin temps per als seus propis interessos i passatemps. Així, evitarem el cansament i la sobrecàrrega. I per a nosaltres, que ens quedi un bon regust i no un regust agre o de uuff per fi se n’han anat.

Les vacances poden ser una oportunitat meravellosa per tornar a connectar i gaudir junts, sempre que planifiquem aquest temps amb antelació i alhora ens donem permís de ser flexibles i de cuidar-nos a nosaltres mateixos en el procés. Ànim i seguim fent aquestes valuoses i úniques contribucions a la vida dels nostres néts. Dia a dia. Estiu a estiu.

Gràcies per tot el que feu i bon estiu!

 

Quins records tens de l’estiu de la teva infància i amb algun dels teus avis? Ens agradaria conèixer-los i també els teus comentaris.

Nota: En aquest SPANEWS, Cesca Planagumà ens presenta algunes idees (TIPS) d’activitats per aprofitar al màxim aquest temps estiuenc amb els néts. No us les perdeu!!

Víctor Miron

Orientador Familiar. Màster en Educació Familiar. Nascut a Barcelona, ​​casat, té 3 fills i 6 néts.

One Comment

  • Montseyjose280614@gmail.com ha dit:

    Dond jo recordo molt a la meva iaia,fent cuncursus de truites entre les meves germanes i jo ,comprant pastelets de nata , la segueixo recordant i estimant cada dia .

Deixa una resposta