Skip to main content
Editorial

La influència dels avis

By 05/02/2022març 14th, 2022No Comments

Els avis tenim una tasca clau: influir de manera positiva i ineludible en els nostres néts.

Som avis. Volem fer d’avis. Ens agradaria transmetre als nostres néts els valors que creiem, però ens adonem que ens falta preparació i eines per ser realment influents i intencionals en aquesta nova generació. Una de les causes és que hem deixat que la cultura que ens envolta hagi desviat el l’enfocament del nostre paper com a avis. Els missatges que avui rebem del nostre entorn ens diuen que la nostra prioritat es animar, donar suport i ser amics dels nostres néts. També de ser els cangurs barats i, a sobre, a dedicació plena.

Els avis no ens veiem a nosaltres mateixos “influencers” espirituals claus, ni veiem la importància de preparar-nos com a avis i de ser avis cristians intencionals. Per influir d’aquesta manera, tenim que entendre el nostre propi paper, com gestionar les diferents personalitats dels nostres néts i, concretament, com utilitzar bé el temps amb ells per transmetre’ls el nostre llegat.

Estimar i donar suport als nostres néts és fàcil, però influir en les seves vides és tot un repte. Necessitem ser savis en aquesta estació de la vida, fet que implicarà tenir seny per viure-la, reflexionar per veure com hem d’actuar, com hem de pregar, saber per a on hem d’ana, i tot alhora. Hem de passar als nostres fills i als nostres néts la saviesa que hem anat acumulant al llarg dels anys. És quan un avi diu al seu nét o neta: “Deixa’m que et digui on m’he equivocat o què m’hauria agradat fer d’una altra manera”. Les petites orelles s’obren i s’animen a escoltar; es fan preguntes i la veritat s’incorpora a les seves vides. Com avis, tenim una posició única i privilegiada d’influència a les nostres famílies. Només caminem a un pas darrere del paper d’autoritat respecte dels pares dels nostres néts, cosa que ens fa un pas més a prop perquè ens facin preguntes amb tota seguretat i anem un pas més lluny i, per tant, estem més a prop per influir en les seves vides.

Un primer pas senzill, podria ser explicar-los la nostra història de vida i de fe. En el nostre país, s’estima que hi ha més de 5 milions de persones entre 60-75 anys. Si considerem una mitjana de 2 néts per avi (pel cap baix), voldria dir que tindríem una influència sobre 10 milions de néts de totes les edats. Això seria suficient per canviar completament la propera generació. No podem desaprofitar aquesta tremenda oportunitat. Les persones en aquesta franja d’edat tenim temps, experiència, força bona salut (si el Covid ens deixa) i alguns recursos, però potser no tenim aquesta visió per aquesta etapa de la nostra vida, com tampoc no la tenen per nosaltres els nostres dirigents, tant civils com religiosos. Sembla una etapa oblidada per continuar sent efectius i “influencers”, però nosaltres som conscients que podem i tenim la responsabilitat de revitalitzar les nostres famílies i les nostres comunitats. És cert que hi han molt pocs recursos i plataformes que s’adrecin a ajudar aquest sector de la societat. Aquesta és la raó de ser de Sols per Avis – SPA: tot tornant a encendre la passió per la tasca engrescadora de ser avis intencionals.

Fem nostres les paraules de Moisès: »…Tanmateix, estigues atent i mira bé de no oblidar mai els fets que els teus ulls han contemplat. Que durant tota la vida no se t’esborrin de la memòria: fes-los conèixer els teus fills i els fills dels teus fills.”

Els avis, sí que importem!!

Víctor Miron

Orientador Familiar. Màster en Educació Familiar. Nascut a Barcelona, ​​casat, té 3 fills i 6 néts.