Skip to main content
El meu nét i joTemes relacionats

Resolucions i objectius dels avis per a aquest nou any

By 13/02/2022febrer 15th, 2022One Comment

Sols fer resolucions en començar cada nou any? O et proposes objectius amb regularitat en determinades àrees de la teva vida?

Està més que provat que les persones orientades a objectius clars tenen més probabilitats d’aconseguir les coses bones que es van proposar fer.

Això també serveix per als avis. Si els nostres néts són importants per a nosaltres, ¿no tindrà sentit que els objectius clarament definits puguin ajudar-nos a estimar-los i encoratjar-los millor? Clar que sí!!

Per a ser més específic, considera cadascuna de les següents àrees, mentre tractes de ser un avi més implicat amb els teus néts en aquest Nou Any.

Seguirem l’acròstic H.E.R.E.N.C.I.A.

Primer, H d’HERÈNCIA

¿Com pots ser més intencional en compartir amb els teus néts les experiències i lliçons de la vida que van donar forma al que tu ets avui?
Compartim amb ells les nostres historietes, anècdotes, consells i en certa manera, els ajudem a entendre d’on venen, la seva història i herència familiar. Gairebé res!!

Una idea: escriu a cadascun dels teus néts una carta que comparteixi una història important de la teva vida, dient per què és important per a tu.

Segon, E d’EXEMPLE.

Els nens necessiten molts models confiables per seguir i el teu es un dels més importants. T’animaria a que et decideixis per una virtut que vulguis modelar per a ells, com la devoció a la família, la dignitat malgrat les dificultats, o l’honestedat en les decisions, i que trobis una manera de mostrar-los com es veu i s’implementa aquesta virtut.

Tercer, R de RECONCILIACIÓ.

Pot ser un gran desafiament, però és molt important per a la pau familiar. Avui hi ha tantes famílies que tenen conflictes i desacords que els separen i que també separen als avis dels seus néts. Cada situació és diferent i no hi ha respostes fàcils ni instantànies, però és un gran objectiu convertir-se en el principal defensor i animador dels pares dels teus néts, fins i tot si hi han grans dificultats entre ells. Dona  passos cap a la bondat i la humilitat. Sigues un constructor de la pau familiar, un pacificador.

Quart, E d’ENSENYAMENT.

La connexió única entre avis i néts ens brinda, moltes vegades, l’oportunitat d’influir en ells, com ningú més, d’un ensenyament pràctic de la vida. Els avis ensenyem coses del nostre món als néts, i aquests, portant-nos al seu terreny, ens obren a noves possibilitats i experiències de vida. Aquest ensenyament és un carrer de doble via. S’enforteix a través del joc i el diàleg i a través d’aquest tàndem del “jo t’ensenyo – tu aprens” per totes dues parts.

Una idea: Et proposo dos suggeriments per triar:

  • Comparteix un dels teus passatemps o interessos preferits amb els teus néts, suposant que mostrin almenys una mica d’interès en aquests. Jugar al dominó o als escacs, o al parxís, pintar un quadre, tocar la guitarra o fer caminades per a descobrir“tresors amagats”. A través d’activitats com aquestes o semblants, pots conèixer-los millor i ells a tu. T’ajudarà a comunicar-te amb ells i aprendre els uns dels altres.

2) Trobar alguna cosa que us interessi a tots dos i aprendre-ho junts assistint a un           esdeveniment o prenent un curs de mutu interès.

Cinquè, N de NUTRICIÓ.

Els avis som la reserva dels nutrients intencionals de la nostra família. No em refereixo solament a proveir-los de coses físiques com a joguines, llaminadures, aspectes econòmics o els exquisits macarrons de l’àvia, sinó també bons dels nutrients relacionals a nivell emocional. Sovint, els avis som l’alegria dels néts o els seus mocadors de llàgrimes. Nutrients personals com la cortesia, el respecte i nutrients espirituals com nodrir la seva ànima i fer-los veure i comprendre que hi ha un món transcendent que no es veu però que existeix. Acostar-los a una relació personal amb el nostre Pare Déu. En aquesta àrea, les nostres creences i conviccions són vitals per a poder-les transmetre amb tota honestedat i transparència.

Principio del formulario

Sisè,  C de COMPLICITAT
Que bonica és la complicitat entre els avis i néts. És única. Difícil d’explicar, però fàcil de viure. Només amb la mirada ens entenem, amb un somriure ens ajudem i ens alineem fàcilment amb ells en el mateix costat de qualsevol contesa.
És una complicitat que a vegades ratlla això de “col·legues”.  Som els seus consentidors oficials i divertits. És quan diem als nostres fills, els pares dels nostres néts: “Deixa’m consentir-los, encara que sigui una mica, que per a això són els meus néts”. Sempre estem encantats d’escoltar-los. Implica un enteniment que va més enllà de les paraules i que, amb el pas del temps, anem teixint amb ells un gran vincle afectiu.

Setè, I d’INFLUÈNCIA.

Els avis també tenim una influència angelical sobre els nostres néts.
Això ens parla del consol i la protecció que podem oferir, així com de la guia espiritual que brindem.
Una idea: Una gran acció aquí és preguntar-los als teus néts sovint: “Com puc orar a Déu per tu?” Després, sigues fidel i constant en l’oració i segueix en contacte amb ells sobre aquest repte, situació o lluita que t’hagin expressat.

Finalment, A d’AMOR
“L’amor és el regal més gran que una generació pot deixar-li a una altra”
Quan ve la primera néta o nét es genera en el cor dels avis un amor diferent, amb un cor enorme ple de tendresa i dolçor que potser no n’hi va haver quan van néixer els fills, una empatia i un afecte diferents.

Els avis som els autors d’una etapa màgica i entranyable dels nostres néts. Estem forjant una relació d’amor incondicional amb ells que és un vincle especial i inoblidable de vivències i records intensos que els acompanyaran al llarg de la seva vida com una de les seves memòries més precioses.

Resumint, hi han 7+1 àrees en les quals pensar i alguns punts d’acció i idees que pots fer. Desitjo que també se t’hagin ocorregut altres idees, possiblement millors que aquestes. Però recorda, probablement és millor concentrar-se en una àrea alhora, perquè estiguis més enfocat i sigui més probable que la realitzis.
Permet-me una anotació final com un suggeriment: digues-l’hi a altres persones, principalment a altres avis, perquè t’ajudin a portar-ho a terme, donant-los permís per a desafiar-te, preguntar-te i animar-te en aquest camí de compartir la teva HERÈNCIA amb els teus néts.

PUNT D’ACCIÓ: Considera establir algunes metes per a aquest any Nou i prendre-les de debò per a dur-les a terme. Assegura’t de fer tot el possible per ser en teu lloc, disponible per als teus néts.
Què vols fer millor com a avi enguany?

Si us plau, deixa’ns un comentari aquí en la nostra pàgina. La teva adreça de correu electrònic no es publicarà.

Víctor Miron

Orientador Familiar. Màster en Educació Familiar. Nascut a Barcelona, ​​casat, té 3 fills i 6 néts.

One Comment

Deixa una resposta